Primii ani de viață au un rol important în dezvoltarea copilului. Activitatea de joc fiind modul prin care micuțul își dezvoltă și exersează abilitățile sale. Toate tipurile de joc se unesc între ele formând un puzzle. Elementele de joc ale acestui puzzle sunt: jocurile de explorare, de mișcare de manipulare, de socializare, de simulare și de soluționare a problemelor. Analizăm mai detaliat diversele tipuri de joc.

Jocul de mișcare presupune ca copilul să-și folosească corpul său în activitățile fizice. Copilul are nevoie de experiența mișcării. Mișcarea, este fundamentală pentru dezvoltarea lui și îi permite să fie mai activ oferindu-i posibilitatea să-și cunoască propriul corp și să aibă control deplin asupra acestuia. Micuțul poate fi stimulat să se miște creând diverse situații, de ex: plasarea jucăriilor nu chiar la îndemâna îl va face curios să le atingă.În timpul jocului mușchii copilului lucrează activ, abilitățile motorii și coordonarea mișcărilor se îmbunătățesc. Folosirea unor jocuri simple îi vor antrena abilitățile de coordonare și antrenare a mâinilor și brațelor, astfel el va crește sănătos și puternic.

Jocul de simulare constă în folosirea imaginației de către copil, pentru a transforma obiectele în simboluri ale lucrurilor pe care le reprezintă, de ex: o cutie de carton devine un automobil, un bețișor devine o înghețată. Oferindu-i copilului posibilitatea să simuleze și să-și folosească imaginația, îl vom ajuta să-și dezvolte abilitățile de comunicare, limbajul și gândirea.

Jocul de găsire a soluțiilor Un astfel de joc, contribuie la dezvoltarea gândirii și încrederii în sine. Copilul trebuie să învețe să găsească soluții la diverse probleme și ieșiri din diverse situații. Astfel, oferindu-i posibilitatea de dezvoltare a acestei aptitudini, îl vom ajuta să motiveze încercarea de a-și explica lucrurile de sine stătător.

Jocul de explorare reprezintă tentative de a cunoaște, descoperi, și învăța lucruri noi. Explorarea permite copilului să facă noi descoperiri și să învețe mai multe despre lumea în care trăiește. Prin explorare copilul își dezvoltă noi aptitudini și capacități. Un copil are nevoie de explorare, în unele cazuri necesită mai mult ajutor și încurajare. Dacă îi oferim micuțului posibilitatea de a explora, atunci acesta e predispus să învețe mai mult și să-și dezvolte aptitudinile și capacitățile.

Jocul de manipulare reprezintă capacitatea de a coordona mâna și ochii într-un mod iscusit și controlat (coordonare ochi-mână). Jocul ce implică manipularea permite copilului să mențină controlul asupra jucăriilor și obiectelor. Copilul are nevoie să învețe să manipuleze obiecte. La necesitate oferindu-i ajutor și încurajări. Această abilitate îi va ajuta să-și dezvolte deprinderi ale motricității fine utile, și să facă anumite lucruri de unul singur: să folosească tacâmurile, să scrie, să deseneze. În procesul de manipulare a obiectelor copilul învață despre dimensiunea, greutatea și forma obiectelor.

Jocul de socializare este esențial în dezvoltarea comunicării. Este important de a încuraja copilul să învețe de la alte persoane urmărind și imitând mișcările acestora. Copilul are nevoie de socializare. Oferind posibilitatea de a comunica cu alte persoane, cu semenii săi, el va învăța mai multe despre interacțiune și stabilirea relațiilor umane.

Cea mai mică realizare a copilului în timpul jocului – trebuie să fie apreciată și lăudată. Terapeutul trebuie să se bucure și să-l încurajeze pe copil, să trăiască alături de el fiecare clipă de fericire, să-l încurajeze, să–i dea toată căldura sufletească.