Dezvoltarea cognitivă – înseamnă dezvoltarea capacității de a gândi și de a înțelege, abilitatea de a percepe, de a procesa informații, de a folosi limbajul.
Organul care susține dezvoltarea cognitivă este creierul, dezvoltarea acestuia este un proces continuu, care începe înainte de naștere și continuă până la o vârsta adultă.
Dezvoltarea cognitivă a copilului mic se referă la dezvoltarea gândirii, sau la achiziționarea acestei abilități.
Fiecare copil se naște cu propriile sale trăsături de temperament, personalitate și aptitudini cognitive.
Procesul de gândire la cei mici este caracterizat în 3 etape:
I etapă: Imitarea.
Copiii mici imită expresiile faciale și sunetele adulților, învățând astfel să comunice (mai întâi prin gesturi, apoi verbal).
II etapă: Practica și repetarea
Pentru a-și perfecționa noile aptitudini cei mici repetă la nesfârșit pentru a căpăta experiența.
III etapă: Sortarea și clasificarea
Copilul clasifică informația (ex: obiectele rotunde se rostogolesc, lucrurile ascuțite înțeapă).
Copiii mici învață folosindu-și simțurile, experimentând și manevrând obiecte, jucând-se.
Atunci când copilul aruncă pe jos diferite obiecte, el experimentează și învață. Apoi, va reuși să înțeleagă ce se poate întâmpla în anumite situații: (ex: dacă aruncă farfuria pe podea-se va sparge, mama se va supăra. Dacă aruncă farfuria pe covor nu se va sparge).
Copilul mic devine înțelept pe măsură ce crește, învață să se concentreze mai mult timp asupra unui singur obiect sau activitate timp de câteva minute sau chiar mai mult dacă este ajutat de către adult.
Formarea deprinderilor de învățare , contribuie la dezvoltarea tuturor proceselor psihice, inclusiv și gândirea. A gândi înseamnă a fi curios. Treziți curiozitatea copilului să cerceteze, să învețe, astfel îl veți ajuta să aibă o gândire mai ageră.