Cum să mă joc cu copilul meu în funcție de problema cu care se confruntă?
Să comunici și să te joci cât mai mult cu copilul. Prin joc copilul învăță, cunoaște, descoperă lumea într-o formă accesibilă lui. Este înșelător să ne gândim că ne jucăm cu copilul cu dizabilități doar din punct de vedere terapeutic. De fapt joaca, reprezintă o activitate spontană, la care toți copiii au dreptul. Activitatea de joc trebuie să se bazeze pe particularitățile individuale și resursele copilului, nu pe diagnostic. Copiii cu aceiași patologie pot fi diferiți în ceia ce privește nevoile cât și abilitățile sale.
Este important să urmăm următorii pași:
- Să-i creăm un mediu de joc sigur, adaptat conform necesităților copilului
- Să luăm în considerație jucăria care ia prezentat interes
- În cazul copiilor cu dizabilități funcționale poziționăm copilul pe scaun, adaptând o poziție optimă care îi va permite să-și mențină postura. Alegem jocuri la care copilul printr-o mișcare simplă, atingere, manipulare va putea participa la joc.
- Momentul important este de a-i trezi emoții pozitive cu încurajări constante, motivând copilul să participe.
Soluții:
- Instalarea sistemelor de fixare pe suprafața de lucru (ex: mâner care poate fi apucat cu o mâna în timpul ce manevrează jucăria cu cealaltă)
- De luat în considerație poziționarea jucăriei, pentru a te asigura să nu cadă, putem folosi benzi și lipici.
- Desfășurarea activităților de joc pentru copiii mai mari la calculator cu tastaturi adaptate, sisteme alternative de indicare.
- Copiilor cu handicap multiplu propunem jocuri bazate pe stimulare senzorială (mișcare, sunet, culoare). Jocurile trebuie propuse treptat, încurajând răspunsul copilului. Pentru copiii mici alegem jocuri de explorare a permanenței obiectului, jocuri cauză-efect. Este necesar să-i oferim copilului un mediu adaptiv cu informații constante despre ceia ce facem și cum facem. Joaca trebuie să fie calmă și previzibilă.
- Copiilor cu deficiențe de auz alegem jucării care vibrează, se mișcă și se aprind. Vom folosi variante alternative de comunicare prin imagini, limbajul semnelor.
- Pentru copiii cu dizabilități vizuale recurgem la stimulii tactili și auditivi, având grijă să propunem treptat jocuri, jucării, și să explicăm în permanență ce se face pentru a nu provoca frică sau reacții de anxietate.
- Alegem jucării senzoriale care produc sunete, vibrează, mingi cu diferite texturi, cărți tactile, jucării care oferă feedback-ul acustic (mașini sonore, instrumente muzicale, aparate radio).
Cea mai mică realizare în timpul jocului trebuie să fie apreciată și lăudată. Terapeutul trebuie să se bucure și să-l încurajeze pe copil, să trăiască cu el fiecare clipă de fericire, și să-i dea toată căldura sufletească.